Dvije nove utrke u 2017.

Dvije nove utrke u 2017.
Erol Mujanović, trener i osnivač udruženja Marathon Sarajevo, je za Trčanje.net najavio šta možemo očekivati u 2017. godini. Što se tiče naredne godine i aktivnosti udruženja „Marathon“ Sarajevo, za početak utrčati ćemo i ove godine u 2017. godinu, ali putem zajedničkog treninga koji ćemo zakazati 1.1. u 11h i na planini. Više detalja uskoro na našoj Facebook stranici a kao što vidite višegodišnju tradiciju utrčavanja u Novu Godinu ćemo nastaviti. U narednoj godini nastavljamo raditi super stvari sa super ljudima. Naime ostatak planiranih aktivnosti u narednoj godini će se dijeliti u tri velika bloka a kroz svaki od njih će se prožimati i društveno-odgovorno poslovanje.
1. Nastavljamo sa organizacijom postojećih utrka (Djevojke na trčanju 10.09.2019 i Sarajevo Coca-Cola polumaraton 17.09.2017 gdje će biti naravno i Novo Nordisk Fun Run trka, Dječija trka kao i Gazprom štafetni polumaraton). Cilj za Djevojke na trčanju jeste dodatno omasovljavanje dok je za polumaraton primarni cilj konsolidacija, podizanje kvaliteta utrke i očekujemo rast broja trkača od 10% za sve trke tog vikenda što bi značilo oko 3000 trkača u Sarajevu u Septembru, što bi već bilo izvrsno. Pored navedenih i već tradicionalnih utrka planiramo na proljeće organizovati još dvije trke, jednu u aprilu a drugu u Maju. Prema trenutnim planovima jedna će biti duga 5km a druga 10 km, dakle obje kratke i brze, a jedna bi trebala biti noćna a druga dnevna proljetna utrka. Tako da obogatićemo ponudu za našu zajednicu, za članove ali i za sve ostale trkače iz BiH i iz regiona. Sarajevu već odavno nedostaje jedna kvalitetna i regionalno jaka proljetna trka pa je pravi čas da ponudimo zajednici i taj događaj. Sve utrke će imati i humanitarni karakter kao i uvijek.
2. Zatim drugi veoma važan blok aktivnosti i nama trenutno najdraža aktivnost jeste omasovljavanje rekreativnog trčanja u BiH i posebno u Sarajevu. Tome najviše doprinosimo putem naše već čuvene Škole trčanja “Klix” koja je nazvana #najpozitivnijapricaugradu i to iz mnogo razloga, a mi ćemo se truditi i i unarednoj godini da tako i ostane. U narednoj godini ćemo proslaviti jubilarnu 500-tu članicu/člana škole trčanja od početla Škole. Škola će startati na proljeće, prije početka treninga imat ćemo tradiicionalnu info-sesiju a tokom “školske godine” tu će biti i tematske radionice za školarce, iz važnih oblasti kao što su motivacija, prevencija povreda, ishrana i tako dalje, te naravno i nekoliko ekskurzija i odlazaka na druge utrke širom regiona. Očekujemo u ovoj godini sličan broj polaznika kao i prošle godine, oko 150 do 200 osoba na prvim treninzima odnosno 100 novih polumaratonaca koje ćemo spremiti za septembar 2017 i za Sarajevo Coca-Cola polumaraton. Kao i do sada bićemo na raspolaganju svim drugim gradovima koji žele pokrenuti školu trčanja.
NGO Marathon u 2017

NGO Marathon u 2017

3. U treću veliku grupu aktivnosti spada mnogo stvari. Nastavićemo da brinemo o našoj zajednici trkača i trkačica tako što ćemo im ponuditi u narednoj godini još veći broj trkačkih ekskurzija odnosno putovanja na utrke u regionu, za početak tu će biti Split, Banja Luka i Dubrovnik a u drugoj polovici godine i druge trke. Zatim, od drugih ponuđenih usluga trkačima iz naše brzorastuće zajednice tu će biti i stručne i tematske radionice a prije svega nastavićemo da organizujemo naš nedeljni Free park run trening na Vrelu Bosne gdje su svi dobrodošli. Te treninge po potrebi možemo orijentisati u humanitarne svrhe, kao što je to bio slučaj prije dvije sedmice kada su trkači donirali slatkiše, odjeću i školski material za pravljenje preko 100 paketića za mališane iz socijalno ugroženih porodica. Pomoći ćemo omasovljavanje nekoliko drugih utrka u BiH i takođe u regionu tako što će nas 80-100 otići da trči navedene utrke. U ovaj blok aktivnosti spade pomoć društvu i(li) zaslužnim pojednicima oko nas i to na mnogo mogućih načina. To će biti otprilike i optimum aktivnosti koje smo u mogućnosti raditi na kvalitetan način pa ćemo od 2018. godina čuvati sličan plan aktivnost a jačati kvalitet događaja koji će svakako postajati sve masovniji i sve zahtjevniji za organizovati. Naš mali spartanski tim jeste sjajan ali ima svoje granice tako da ćemo paziti da količinom aktivnosti ne ugrozimo kvalitet aktivnosti a to se svakako najbolje nauči kroz praksu i iskustvo. Svi koji imaju ideje i sugestije za nove aktivnosti, odnosno za poboljšanje načih postojećih aktivnosti, nam se mogu uvijek javiti putem naše Facebook stranice. U Udruženju “Marathon” smo istinski sretni i ponosni što se naša vizija ostvaruje i što se sve više ljudi bavi trčanjem. Tome danas doprinosi i vaš cijenjeni portal, za koji očekujem još veći rast popularnosti i broja posjetioca iako ste već fantastično napredovali od nedavnog početka.
Iskoristio bih ovu priliku da poželim sretne predstojeće praznike svim trkačima i trkačicama širom Bosne i Hercegovine, svakog dana nas je sve više i to je fantastično.
facebook
instagram
twitter