Aktuelnosti

Podijeli članak:

Održana press konferencija Udruženja Marathon Sarajevo: prezentovane nove trke, nova trasa polumaratona i novi vizuelni identitet

Održana press konferencija Udruženja Marathon Sarajevo: prezentovane nove trke, nova trasa polumaratona i novi vizuelni identitet

„Run Fest“ naziv je prvog sportsko - zabavnog festivala koji će se 19. i 20. septembra 2020. godine održati u Sarajevu, najavili su na današnjoj press konferenciji suosnivači Udruženja Marathon Sarajevo Erol Mujanović i Tomislav Cvitanušić.

„Sarajevo Sberbank polumaraton“, centralni je događaj festivala, a sve učesnike polumaratonske trke u 2020. godini očekuje nova i atraktivnija trasa. Linija starta naših trka je na raskršću gdje se spajaju Istok i Zapad - orijentalna Baščaršija kao mjesto stoljetnih monumetalnih objekata i Ulica Ferhadija - u potpuno novom Zapadnom stilu. Nova polumaratonska staza trči se u dva kruga i vodi kroz glavne turističke atrakcije Sarajeva: od Ferhadije, Baščaršije, Vječne vatre, najuže gradskog jezgra pa sve do cilja koji će biti na platou kod Narodnog pozorišta.


Brojni muzičko zabavni sadržaji pratiće prvo izdanje festivala „Run Fest“, a novost u 2020. godini su 3 nove trke -„ School Run“ - trka u dužini od 750m namijenjena osnovcima i srednjoškolcima, Bambini maraton - trka za djecu uzrasta od 2-6 godina. Najveseliji i najzabavniji start svakao očekujemo na „Fun Run“ trci zadovoljstva, koja je namijenjena svima onima koji vole druženje i dobru zabavu. Ova trka trči se na 2 km i besplatna je. Peta trka je svima vama već dobro poznata – Štafetni polumaraton, kao simbol zajedništva i svojevrstan sportski timbilding.


Udruženje Marathon Sarajevo u 2020. godinu ulazi sa novim vizuelnim identitetom čija idejna rješenja potpisuje kreativni tim marketinške agencije Support. Na čelu ovog tima je Goran Ćorić, koji je ujedno i direktor RMC Banjaluka polumaratona, koji je od danas i zvanično naš novi partner.


Govoreći o partnerstvu, Ćorić je izrazio zadovoljstvo proširenjem dosadašnje saradnje, dodavši da je ona, logičan slijed dobrih odnosa, koji će ubuduće biti podignuti na još jedan viši nivo.


“Sretan sam što mogu da saopštim da se RMC Banja Luka polumaraton i Sarajevo Half Marathon od ove godine prvi put ujedinjuju i u organizacionom smislu i da ćemo zajedničkim snagama organizovati događaje u Banjaluci i Sarajevu, tj. Run&More Weekend, odnosno, Run Fest. Naš cilj je da, u stvari, naše festivale učinimo još kvalitetnijim, kako bi ravnopravno parirali sličnim događajima u regionu. Ovaj novi vid saradnje donosi brojne benefite, pa će trkačka zajednica, na taj način, dobiti kvalitetnije trke i bolje uslove za treniranje. Osim što ćemo jedni drugima biti organizaciona i tehnička podrška u svakom smislu, RMC Banjaluka polumaraton i Udruženje Marathon Sarajevo ubuduće će zajedno nastupati i promovisati oba događaja, našu zemlju, sport i turističke potencijale i van granica naše zemlje”, poručio je direktor RMC Banjaluka polumaratona.


“Rad na novom vizuelnom identitetu je naš prvi korak u okviru partnerstva koje smo potpisali na obostrano zadovoljstvo. Novim vizuelnim identitetom željeli smo utemeljiti nov pravac sarajevskog polumaratona, koji je svojim obimom, postajući veći festival, prerastao lokalni značaj. Sarajevo polumaraton već se upisuje na mapu bitnih trkačkih događaja na Balkanu, i kao takav privlači jednako učesnike sa istoka i zapada. Zbog toga je naš slogan „East West Run Fest“, a novi logo predstavlja baš to: kompas, čija igla za istok i zapad predstavlja zapravo ciljnu traku, kroz koju prolazi atletičar u pobjedničkom stavu. Umjesto da se razilaze iz istog korijena kao kod standardnih kompasa strelice igle u našem logotipu okrenute su jedna ka drugoj i upućuju istok i zapad jedan na drugo. U sredini je - čovjek, kao najvažnija karika tog susreta kultura. Poruka je jednostavna: Sarajevo - kao tačka međusobnog prožimanja istoka i zapada, a Run Fest, kao prilika za svakog učesnika da baš on ili ona budu pobjednici”, objasnio je Goran Ćorić govoreći o novom vizuelnom identitetu sarajevskog polumaratona.


Današnjoj press konferenciji u Sarajevu prisustvovao je i menadžer najtrofejnijeg BH atletičara i zvanično najboljeg sportiste BIH u 2019. godini Amela Tuke - gospodin Jasmin Ligata, koji je novinarima saopštio da će Amel Tuka biti ambasador Udruženja Marathon Sarajevo za 2020. godinu.

O nama
European Athletics
Sarajevo Running Club
Running tours