bottle

Udruženje

NGO Marathon Sarajevo

Budi dio najveće trkačke zajednice u BiH, ostvari brojne popuste kod naših partnera, iskoristi pogodnosti grupnih startnina i upoznaj nove prijatelje koji dijele istu strast.

Udruženje Marathon Sarajevo postoji od 2007. godine, ali naša želja da promovišemo zdrav način života, uz istovremeno građenje zdravijeg i aktivnijeg društva, je postojala i mnogo ranije.

Kao organizacija, nudimo jedinstvenu kombinaciju organizacijskih sposobnosti i dugogodišnjeg iskustva u trčanju na svim nivoima, tako da smo u mogućnosti da potpuno razumijemo potrebe naših partnera kao i potrebe rekreativnih trkača. Naše ključno osoblje je visoko obrazovani menadžerski kadar, koji u svojim dnevnim poslovnim aktivnostima upravlja timovima i budžetima, ali su to ujedno i trkači koji pretrče na individualnom nivou preko 3000 km godišnje i imaju izrazito jaku želju da doprinesu stvaranju boljeg društva.

Bosanskohercegovački smo lider u organizaciji masovnih sportskih projekata koji doprinose ekonomskom razvoju FBiH i čiji organizacioni tim ima preko 17 godina iskustva u organizaciji ovakvih i sličnih projekata i oko 50 organizovanih utrka. 

Od 2007. godine, organizujemo Sarajevo polumaraton, jedinstvenu sportsku manifestaciju koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika, kako profesionalnih sportaša tako i građana koji se rekreativa i amaterski bave sportom. Naknadno smo uveli i niz drugih utrka i događaja pa tako u našem trenutnom portfoliu imamo četiri manifestacije i osam utrka koji su popraćeni kvalitetnim zabavno muzičkim aktivnostima.

Pokrenuli smo i školu trčanja u okviru koje je, kroz devet generacija upisanih polaznika, preko 500 početnika bilo spremno da istrči Sarajevski polumaraton kao i brojne druge utrke nakon šest mjeseci treninga. 2022. godine je škola trčanja prerasla u Sarajevo Running Club, rekreativni klub koji predstavlja odličnu priliku da budete u formi cijele godine i da se oslobodite stresa, uz odlično društvo i puno zabave.

Prvi smo u BiH i u uvođenju usluge Running Tour aktivnosti u Sarajevu. Svi koji žele kombinovati treninge trčanja uz posjetu znamenitostima Sarajeva nas redovno kontaktiraju.

Humanitarni aspekt u svim našim aktivnostima je izrazito važan i svaka utrka koju organizujemo sadrži i humanitarnu dimenziju za isticanje socijalne odgovornosti. Projekti, odnosno utrke koje organizujemo, obilježavaju Međunarodni dan bez automobila, Svjetski dan zaštite okoliša, Dan Evrope, mjesec svjesnosti o autizmu i druge važne datume, te predstavljaju odlične prilike za zdrav i aktivan život.

Svi naši projekti su otvoreni za sve. Dobrodošli su profesionalni i rekreativni trkači, kao šetači i početnici u trčanju.

Vidimo se na startu :)

2007

Godina osnivanja udruženja

2013

Godina osnivanja Sarajevo Running Club

2014

Godina osnivanja Running Tours

Vizija

Vizija naše organizacije je da 2025. postanemo regionalni lider u organizaciji masovnih uličnih utrka, te promocijom trčanja i sportskog načina života doprinesemo izgradnji zdravijeg i boljeg društva.

Misija

Naša misija je da organizujemo utrke i kreiramo inovativne sportske društveno odgovorne događaje koji inspirišu, zbližavaju i osnažuju pojedinca i društvo, da promovišemo zdrave načine života kroz sport i rekreaciju u pozitivnom i prijateljskom okruženju, te da potičemo pomicanje vlastitih granica u atmosferi povjerenja i podrške.

O nama
European Athletics
Sarajevo Running Club
Running tours