Aktuelnosti

Podijeli članak:

Osman Junuzović najbrži na 13. polumaratonu u Sarajevu, učestvovali trkači iz čak 41 zemlje

Osman Junuzović najbrži na 13. polumaratonu u Sarajevu, učestvovali trkači iz čak 41 zemlje

Još jedan Sberbank Sarajevo polumaraton ispunio je sva očekivanja. Sunčanim ulicama Sarajeva trčali su takmičari iz čak 41 zemlje, a od 1.200 učesnika polumaratona najbrži je bio Osman Junuzović iz Doboj Istoka.

Ovogodišnji polumaraton u glavnom gradu BiH karakteriše najveći do sada broj zemalja iz kojih dolaze učesnici, čak 41 zemlja. Nešto više od 50 posto je učesnica i učesnika je iz BiH.

Jedna od karakteristika jeste i znatno masovnije učešće pripadnica ženske populacije, koje su ove godine činile udio od 32 posto ukupnog broja sudionika.

U muškoj konkurenciji prvi kroz cilj je prošao Osman Junuzović iz atletskog kluba Doboj Istok s vremenom sat, sedam minuta. Drugi je bio Stenli Kipruto iz Kenije s vremenom sat i deset minuta, dok je trećeplasirani bio Alija Imamović s vremenom sat i dvanaest minuta i on dolazi iz atletskog kluba Novi Grad.

U ženskoj konkurenciji prva je bila Olivera Jevtić iz Srbije s vremenom sat i sedamnaest minuta. Slađana Peranović iz Crne Gore je bila druga sa vremenom sat i 24 minute, dok je treća bila Lucija Kimani s vremenom sat i 24 minute.

Pored polumaratona danas su održane i dvije prateće utrke i to G-Drive štafetni polumaraton i trka za građane "Novo Nordisk Fun Run".

Nešto više od polovine sudionika polumaratona je iz Bosne i Hercegovine, a u većem broju su zastupljeni takmičari iz susjednih zemlja - Srbije i Hrvatske, te Njemačke, Austrije i Turske, ali i sudionici iz dalekih krajeva svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Kolumbije do Novog Zelanda...

Izvor: Klix.ba

O nama
European Athletics
Škola trčanja
Running tours