Aktuelnosti

Podijeli članak:

Sport kao pokretač pozitivnih društvenih promjena

Sport kao pokretač pozitivnih društvenih promjena

Zajedno sa kolegama iz Run&More Community - a prošle sedmice učestvovali smo na završnom događaju Sport!Op! projekta gdje su sve partnerske organizacije predstavile aktivnosti i postignute ciljeve. Sastanak je održan u Španiji, a domaćin sastanka je bila opština Granollers.

Sport!Op! (Opportunities for the inclusion of vulnerable youth through sport) je međunarodni projekt finansiran od strane Evropske komisije kroz program Erasmus+. Cilj projekta je poboljšanje psiho-socijalnog statusa marginaliziranih grupa mladih razvojem i unaprijeđenjem njihovih društvenih i životnih vještina kroz lokalne strategija koje koriste sport kao osnovni pokretač i sredstvo socijalne inkluzije. Sam projekt se provodi u 6 zemalja: Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Francuskoj, Španiji i Švedskoj sa aktivnostima specifičnim za svaku partnersku organizaciju.

 U saradnji sa svojim partnerima, SOS Dječijim selom BiH i Atletskim klubom Novi Grad, radili smo na poboljšavanju društvene uključenosti djece bez roditeljske skrbi koristeći atletiku kao alat za promovisanje i razvoj njihovog samopouzdanja, timskog rada, društvenosti i fizičkih vještina, kako bi im se omogućilo učešće u društvenim aktivnostima lokalne zajednice na ravnopravnoj i dostojanstvenoj osnovi. 

Sportske događaje organizujemo od 2007., ali nikad nismo sport posmatrali isključivo kao hobi aktivnost već smo uvijek tražili dodatnu vrijednost, bilo to razvijanje psihofizičkog zdravlja pojedinaca i promovisanje zdravog načina života ili promovisanje pozitivnih društvenih vrijednosti i promocija društveno-korisnih kampanja. U skladi sa tim, učestvovanje u ovom projektu je bio potpuno logičan korak, i rezultati naših aktivnosti, kao i komentari učesnika i učesnica iz SOS sela te drugih partnera govore nam da se krećemo u pravom smjeru!

Zadovoljstvo štićenika i štićenica SOS Dječijeg sela Sarajevo najbolje opisuje i činjenica da se određen broj štićenika nastavio baviti atletikom, uz pomoć i podršku atletskog kluba Novi Grad koji im je omogućio besplatno učešće u njihovim redovnim treninzima.

U treninzima atletike koje smo kao dio projektnih aktivnosti organizovali za djecu iz SOS Dječijeg sela Sarajevo, učestvovalo je preko 60 štićenika, a velik broj ih je i trčalo naše trke “Argeta Junior School Run” i “Crvena jabuka Market Bambini maraton”. To pokazuje da interes itekako postoji i da bi uz kontinuiranu podršku broj mladih koji će svoj život da obogate atletikom sigurno nastavio da raste.

Pored samih treninga i predavanja koja su održana kroz projekt, finalni proizvod je i Metodički priručnik koji je napisan uz doprinos i koordinaciju svih partnerskih organizacija a koji će u budućnost biti korišteni kao uputstva za sve organizacije i pojedince koji žele da iskoriste sport kao oruđe u unapređenju inkluzije mladih iz ugroženih društvenih grupa u sportske aktivnosti šire društvene zajednice.

O nama
European Athletics
Sarajevo Running Club
Running tours