Sport!OP!

Podijeli članak:

SPORT!OP! PROJEKAT DOPRINOSI RAZVOJU DJECE U RIZIKU

SPORT!OP! PROJEKAT DOPRINOSI RAZVOJU DJECE U RIZIKU

U sklopu Erasmus+ projekta “Sport!Op!” Udruženje “Marathon” Sarajevo, kroz sport, radi na stvaranju prilika za inkluziju djece i mladih u riziku.

Sport!Op! projekt, koji se provodi u šest europskih zemalja, ima za cilj poboljšanje dobrobiti ranjive djece i omladine izgradnjom otpornosti i društvenih životnih vještina. To se postiže formuliranjem lokalnih strategija korištenja učešća u sportu kao pokretača socijalne uključenosti.

U saradnji sa svojim partnerima, SOS Dječjim selom BiH i Atletskim klubom Novi Grad, Udruženje „Marathon“ Sarajevo poboljšava socijalnu uključenost djece u riziku koristeći atletiku kao alat za promovisanje i razvoj njihovog ličnog poštovanja, samopouzdanja, timskog rada, društvenosti i fizičke vještine, kako bi im se omogućilo učešće u društvenim aktivnostima lokalne zajednice na ravnopravnoj i dostojanstvenoj osnovi.

U okviru ovog projekta možemo poboljšati živote djece radeći ono u čemu smo najbolji, a to je sport. Iskreno smo ponosni što smo dio ovog međunarodnog projekta kao jedina zemlja koja nije članica EU, te nastojimo izvući najbolje iz toga u lokalnoj zajednici. 

Prijedlog projekta spada u temu „POTICANJE SOCIJALNE INKLUZIJE I JEDNAKE MOGUĆNOSTI U SPORTU“. Cilja na najugroženije mlade ljude s posebnom pažnjom na žene i namjerava smanjiti njihovu socijalnu isključenost kroz bavljenje sportom uz izgradnju društvenih vještina za bolju integraciju u društvo.

Biti atleta djeci je veliko!

Za manje od godinu dana, projekat je uspio privući više od 60 djece pružajući im zdraviji životni stil. Želeći postati što bolje sportašice, pored redovnih projektnih aktivnosti, djevojke iz SOS dječjeg sela Sarajevo počele su pohađati i redovne atletske treninge u okviru Atletskog kluba Novi Grad u Centru “Safet Zajko” u Sarajevu, što je potvrdilo održivost projekta kroz nastavak provođenja zdravih životnih navika educirane djece i omladine. Projekat je direktno uključio tri različite organizacije u njegovu implementaciju i uspio je privući mnoge druge lokalne partnere.

 Projekat Sport! Op! je jedinstvena prilika za stvaranje strukture i mreže lokalnih i regionalnih sudionika poput javnih škola, sportskih klubova, udruženja i saveza, vlada i nevladinih organizacija koje direktno rade s onima u nepovoljnom položaju, da zajedno rade na poticanju socijalne uključenosti kroz sportske aktivnosti i da uspostavljenu saradnju nastavimo i nakon zvaničnog završetka projekta.

 

“Argeta Junior školska utrka”

Još jedna aktivnost u kojoj su nedavno učestvala djeca iz projekta „Sport! Op!“ je „Argeta Junior School Run“ koja je u okviru „Vivia Run Fest Sarajevo“ 19.09.tekuće godine uspješno održana. To je djeci dalo savršenu priliku da testiraju svoju kompetitivnost, ali i da postave i učvrste temelje za sazrijevanje u zdravije i samopouzdanije odrasle osobe.

 

Školska trka “Argeta Junior School Run” bila je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola. Takmičenje na stazi dužine 700 metara je samo dio ovog sportskog događaja čija osnovna misija je da djeci, kroz zabavu i druženje približi trčanje kao rekreativni sport i zdrav način života što je i jedan od ciljeva „Sport! Op!“ projekta.

 

 

O nama
European Athletics
Sarajevo Running Club
Running tours