Aktuelnosti

Podijeli članak:

Vivia RunFest Sarajevo

Vivia RunFest Sarajevo

Najzabavniji vikend u septembru – Vivia RunFest Sarajevo, na kojem ćete imati priliku doživjeti čari Sarajeva na poseban način, biće održan u periodu od 17. do 19.09.2021. 

Vivia RunFest Sarajevo je naša centralna godišnja manifestacija čiji je najizazovniji i najpopularniji događaj Sarajevo Sberbank polumaraton , koji će se ove godine održati po 14. put, a podrazumijeva utrku na dužini od 21,1 km. Sve utrke u sklopu Festivala startaju na liniji spajanja ulice Ferhadije sa Baščaršijom, na znaku „Sarajevo Meeting of Cultures” te prolaze kroz najljepše i najznačajnije dijelove grada Sarajeva. "Sarajevo Meeting of Cultures" predstavlja jedinstveno mjesto u Sarajevu za koje će vam svako reći da je upravo to linija gdje se sudaraju, dodiruju i spajaju Istok i Zapad. Ne samo kao strane svijeta, već i kao civilizacije, i baš kao što to mjesto povezuje različitosti, tako i Viva RunFest Sarajevo spaja različite kulture i ljude, tako da start svake utrke nije slučajno odabran. 

U sklopu “Viva RunFesta Sarajevo”-a očekujemo:

 • Oko 4.000 učesnika i učesnica
 • Oko 3.000 navijača i posjetilaca
 • 200 volontera
 • 15.000 posjeta na zvaničnoj web stranici Udruženja i njegovih saradnika
 • 24.500 pratilaca na društvenim mrežama Udruženja i njegovih saradnika
 • 50.000 impresija dnevno 

Najizazovniji i najpopularniji događaj Festivala svakako jeste Sarajevo Sberbank polumaraton.Polumaraton će biti popraćen G- Drive Štafetnim polumaratonom, „Argeta School Run” trkom za osnovce i srednjoškolce, „Bambini maratonom“ za najmlađe, „Fun Run“ utrkom i „Party Time“ zonom za sve. Cijeli događaj će trajati tri dana od 17. do 19.09.2021. godine i predstavljat će pravi festival trčanja, druženja, promovisanja zdravog života i pozitivnih vrijednosti.   

 • Sarajevo Sberbank polumaraton

  Kao što već znate, trasa polumaratona ja promijenjena tako da sve učesnike polumaratonske trke u 2021. godini očekuje nova i atraktivnija trasa. Linija starta trka je na raskršću gdje se spajaju Istok i Zapad - orijentalna Baščaršija kao mjesto stoljetnih monumetalnih objekata i Ulica Ferhadija - u potpuno novom Zapadnom stilu. Nova polumaratonska staza trči se u dva kruga i vodi kroz glavne turističke atrakcije Sarajeva: od Ferhadije, Baščaršije, Vječne vatre, najuže gradskog jezgra pa sve do cilja koji će biti na platou kod Narodnog pozorišta. 

        Više o utrci: https://sarajevomarathon.ba/bs/utrke/polumaraton/31 

 • G-Drive štafetni polumaraton

  Štafetni polumaraton namijenjen je timovima u sastavu od tri osobe. Osnovni cilj G-Drive štafetnog polumaratona je omogućiti što većem broju učesnika da osjete spektakularnu atmosferu kakvu samo trkači znaju napraviti tako što će u timu od troje istrčati distancu dugu 21,1 kilometara. Članovi štafetnog tima će trčati 8, 7 i 6 kilometra, te na taj način zajednički istrčati polumaraton. G-Drive štafetni polumaraton idealan je za team building radnih kolega, porodica, prijatelja ali i odličnu zabavu. Kako je polumaratonska distanca na štafetnom polumaratonu podijeljena na tri dijela, treniranje za ovu trku je manje intenzivno nego za individualni polumaraton što ovu trku čini otvorenom i dostupnom mnogo većem broju rekreativaca.

  Više o utrci: https://sarajevomarathon.ba/bs/utrke/stafetni-polumaraton/33 

 • Bambini polumaraton 
  Jedna od novina ovogodišnjeg RunFesta svakako jeste utrka po nazivu Bambini maraton, utrka za djecu uzrasta od 2 do 6 godina. Najmlađi maratonci stazu mogu da pretrče ili prehodaju, sami ili u pratnji jedne odrasle osobe. Bambini marathon osmišljen je sa ciljem razvijanja sportskih navika kod djece i promovisanja važnosti druženja, socijalizacije i zdravih aktivnosti.  

  Više o utrci: https://sarajevomarathon.ba/bs/utrke/bambini-maraton/37     

 • Argeta School Run

  Utrka u dužini od 750m namijenjena osnovcima i srednjoškolcima. Jedan od ciljeva utrke School Run jeste da približi rekreativni sport i zdrav način života školarcima. 

  Više o utrci: https://sarajevomarathon.ba/bs/utrke/school-run/38  

 • Fun Run

  Najveseliji i najzabavniji start očekuje se na "Fun Run“ utrci zadovoljstva, koja je namijenjena svima onima koji vole druženje i dobru zabavu. Ovogodišnja Fun Run utrka specifična je po tome što je besplatna i predstavlja svojevrsni poklon građanima Sarajeva, odnosno svima onim koji žele učestvovati, družiti se i zabaviti se. 

  Više o utrci: https://sarajevomarathon.ba/bs/utrke/fun-run/34  


  Ono što je jako bitno naglasiti jeste da će cijeli Vivia RunFest Sarajevo biti popraćen jako bogatim muzičko-zabavnim sadržajem, te će skoro svaka utrka imati svoj Party Zone. 
   
O nama
European Athletics
Sarajevo Running Club
Running tours